TestJockey – a felhasználói élmény és használhatóság hatékony magyar tesztelője

Már több mint egy éve működik a világhírre szert tett magyar tesztelő, a TestJockey, melynek célja, hogy a különböző nagy cégek alkalmazásainak teljes körű tesztelését és a javításokra vonatkozó ajánlatokat elkészítse. Ez egy újabb magyar siker, melyet néhány lelkes és profi magyar fiatal ért el.

A TestJockey mindemellett egy fontos hazai platform is a mobilappok teszteléséhez. Lényege a többplatformos fejlesztés és a magas minőségi elvárások, melyek alapjában véve a mobilalkalmazás-fejlesztés két legnagyobb problémáját is jelentik.

A mobiltelefonok mára alapvető eszközökké váltak, melyek lassan átveszik az asztali számítógépek szerepét és lassacskán olyan szintre fejlődnek, mint asztali gépeink, laptopjaink. Mindez azzal jár, hogy minőségi, magas minőségű és a User Experience tekintetében kimagasló alkalmazásokat hozzanak létre, melyekkel hatékonyan és élvezetesen lehet bármilyen online vagy egyéb feladatot elvégezni az okostelefonon, az iPhonon vagy épp tableten.

Míg kezdetben nem volt olyan nagy igény a mobiltelefonokkal szemben, mára a felhasználók nagyon kritikusak lettek, hiszen szinte mindent a mobiltelefonjuk segítségével intéznek. Megnőtt tehát az igény, a megoldás pedig a tesztelés integrálása a fejlesztési folyamatba. Ennek kivitelezéséhez számos eszköz szükséges, először ezeket kellett kifejleszteni. A világon több száz olyan megoldást találtak, mely specifikusan jónak bizonyult ugyan, ám a User Experience és használhatóság teljes körű optimalizálására nem volt alkalmas.

Akadályt jelentett még a különböző platformok különböző, korlátozott támogatottsága is. A magyar fejlesztésű TestJockey ezzel szemben többplatformos megközelítéssel vizsgálja a tesztelni kívánt alkalmazásokat. Dolgozik az Androiddal, az iOS-szal és Windows Phone-nal is. Magyarországon ennek kifejezetten nagy jelentősége van, hiszen jelenleg a legnagyobb a Microsoft platformja, így egy megrendelő sem szeretne erről lemondani.

A TestJockey nem egy specifikus probléma megoldására alkalmas csupán, hanem több fontos tesztelési felületet képes egyszerre kezelni. El tudja látni a hibakövetés, a disztribútor, a kijelzőskálázódás-vizsgálat és a User Experience fejlesztés feladatát is. Teszteli a felhasználói viselkedést, elemzi azt és elvégzi az A és B tesztelést is. Az egyik legszéleskörűbb feladat talán a User Experience tényezőjének vizsgálata, hiszen itt nem szokványos tesztelésről van szó.

Ezt nem lehet gépekkel, számokkal elvégezni, itt nincsenek tárgyilagos, konkrét válaszok. Itt emberek vannak és az ő reakcióik, melyek egy csapásra elvághatják, vagy megnyithatják az utat egy-egy applikáció számára. A fontosabb tesztelésen átesett alkalmazások akkor is elvérezhetnek, ha minden rendben van, csupán a User Experience, azaz User Experience nem az, amire a felhasználóknak szüksége van. Ez a terület az, ahol nem szabad elmaradni a verseny élvonalától. Ennek tesztelése elsősorban a felhasználói viselkedés megfigyelésével, kiértékelésével vihető véghez.

Nyilván ehhez is több platformos tesztelés szükséges, minél több a tényező, annál szélesebb skálán mutat majd eredményt a tesztelés. A TestJockey nagyon egyszerű megoldást választott a felhasználói viselkedés az alkalmazásban való navigáció megfigyelésére. A tesztelők telefonjáról a TestJockey időnként képernyőképet ment le, elraktározza a szintlépéseket a játékokban, leköveti az ellenőrzőpontokat az alkalmazásokban, így könnyen ki lehet szúrni, hogy hol akad el legtöbbször a használat. Innen a következő lépés megvizsgálni az elakadás okát, és már meg is van a teszt használható eredménye, az alkalmazás javítása megoldhatóvá válik.

Ez, a valós környezetben való megfigyelés, azaz, hogy a tesztelők telefonjáról időnként képernyőmentést készít az appról, valósi, gyakorlati eredményt jelent, gyorsan. A TestJockey ezeken kívül az alkalmazás összeomlását is figyeli.

Az erre alkalmas modul crashlogokat kérdez le a tesztelők telefonjáról, így pontosan tudja azonosítani az appba ragadt hibákat és a különböző hardveres vagy szoftveres problémákat. Ha minden probléma megvan, kiküszöbölésük után egy olyan applikáció jöhet létre, mely kimagasló UX felhasználói élményt nyújt, és nem omlik össze állandóan, ráadásul több platformon is elérhető.

A TestJockey éppen ezért nem egy egyszerű alkalmazástesztelő, hanem a User Experience területén egyedülálló hazai lehetőség. Működés, használata egyszerű, tesztelőinek száma jelentős és egyre nő, így a folyamatosan és rohamosan növekedő igényeknek, az alkalmazások hiányosságaival szembeni toleranciaküszöb minimalizálódásának egyre magasabb szinten tud eleget tenni.