Nagytakarítási segédlet: A kárpittisztítás

A szőnyeg és a kárpittisztítás az egyik olyan feladat, amely kapcsán érdemes elgondolkozni takarítógép kölcsönzés lehetősőégről, hiszen nem egy olyan feladat, amit az ember minden nap, minden héten, sőt még csak nem is minden hónapban végez.

Nagytakarítási segédlet: A kárpittisztítás

A kárpit és a szőnyeg átporszívózása ugyanis hetente egyszer a legtöbb családban megtörténik, de a folttisztítás, illetve a fertőtlenítés már egészen más lapra tartozik, oda nagyobb erőket kell bevetni, ezáltal legalább egy takarítógépet. Főleg akkor, ha gyerek van a családban, nagyon gyakran megesik, hogy kiborul az innivaló vagy az étel, amit bár azonnal fel tudunk itatni és letörölni, de a makacs foltok a szöveten bizony megmaradnak, így évente, de legalább félévente egyszer érdemes nekilátni ezen foltok kitakarításának is.

Ennek a legegyszerűbb módja, ha a fentebb említett módon kibérelünk egy takarítógépet – erre hazánkban már számtalan helyen lehetőség nyílik –, de amennyiben van időnk és energiánk, természetesen megpróbálkozhatunk házi praktikákkal is, mert olykor-olykor a nagymama módszerei sem égetnivalók.

A házi praktikák kapcsán fontos, hogy mindenki csak saját felelősségre próbálja ki, mert bár nagyobb kárt általában nem teszünk ezekkel, a természetes alapanyagoknak köszönhetően akár több óránk is elmehet arra, hogy eredményt tudjunk elérni. Fontos továbbá, hogy mindennek megvan a maga ellenszere, így amennyiben például szagtalanítani akarunk, akkor nincs szükségünk másra, mint szódabikarbónára, amit rászórunk a szag forrására, majd ott állni hagyjuk 20-30 percig, végül pedig porszívóval felszedjük a maradékot.

Amennyiben megsárgult kanapénk színét szeretnénk felfrissíteni egy kicsit az ecetes hideg víz csodákra képes! Nincs más dolgunk, mint kicsit átitatni egy tiszta rongyot ezzel a vegyülettel, majd alaposan átdörzsölni vele a kárpitot, és az száradás után ismét eredeti színében pompázik majd. Ha egy igazán jó csodaszert szeretnék elkészíteni magunknak otthoni körülmények között, akkor íme egy recept, ami biztosan kivesz majd minden foltot.

Ehhez nem kell más, mint 25g szappanpehely vagy lanolinos reszelt szappan, 500ml desztillált víz, valamint 100ml glicerin és borszesz, amelyek gyógyszertárból beszerezhetők. Az elkészítés első lépéseként a szappant vízzel összekeverjük, miközben az egész vegyületet melegítjük addig, amíg a szappan fel nem oldódik.

Ezután a keveréket lehűtjük, és hozzáadjuk a glicerint, végül pedig a borszeszt. Ez egy nagyon erős vegyület lesz, amiből mindig csak egy evőkanálnyit használjunk fel, és keverjük el vízben. Habverővel akár habot is verhetünk belőle, amit egy szivaccsal felvihetünk a problémás felületre. Ha ezt bedörzsöljük a foltba, majd 20-30 perc után tiszta vízzel lemossuk, garantáltan nem marad utána semmi.

Természetesen használhatunk különféle drogériákban kapható tisztítószereket is, de ezekkel is időigényes és fáradtságos a munka. A leggyorsabb és garantáltan hatásos megoldás éppen ezért a takarítógép bérlés, amihez akár már néhány ezer forintért hozzájuthatunk kiszállítással együtt, cserébe pedig lehetőséget kapunk arra, hogy ne csak egyetlen foltot szedjünk ki, hanem fertőtlenítsük és kitisztítsuk az egész lakást, méghozzá a padlótól a plafonig bezárólag.

A takarítógépek előnye, hogy létezik belőlük forró vízzel vagy gőzzel működő változat is, ami megfelelő vegyszerrel elkeverve nem csak a folttól szabadít meg minket, hanem ezzel egyetemben a baktériumoktól is, ami főleg olyan lakásokban, ahol kisbaba és/vagy kisállat is található, rendkívül hasznos, ezen felül pedig tisztítószerrel kivitelezhetetlen lehetőség.