Mire ügyelj használt gépjármű vásárlása esetén?

Manapság egyre gyakrabban döntenek úgy az emberek, hogy használt gépjárművet vásárolnak. Az új, gyári gépjárművek ugyanis, sok esetben nagyon drágák, ezt pedig nem mindenki tudja megfizetni, így remek alternatíva lehet a használt gépjármű megvásárlása is. Igen ám, de használt gépjármű vásárlása esetén sokkal nagyobb elővigyázatosságra és körültekintésre van szükség annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a későbbi félreértéseket és problémákat a megvásárolt járművel kapcsolatban.

Te is szeretnél egy használt gépjárművet megvásárolni, ám nem tudod, hogy mire kell ügyelned az adás-vétel során? Akkor mindenképpen olvass tovább, mert eláruljuk, hogy mit kell tenned!

Először is, nagyon fontos, hogy a megvásárolni kívánt autón eredetvizsgálatot végeztess el, vagy győződj meg arról, hogy a gépjármű rendelkezik 60 napnál nem régebbi eredetvizsgálatot igazoló hatósági bizonyítvánnyal. A használt autó adás-vétele után ugyanis, csakis akkor lehet forgalomba állítani a járművet, ha rendelkezik ilyen hatósági bizonyítvánnyal. Az eredetiségvizsgálat Budapest városában, illetve számos más vidéki városban is elérhető. A vizsgálatot egy speciális vizsgáló állomáson végzik el, ahol aztán a vizsgálat eredményéről 10 nap elteltével át is lehet venni személyesen a hatósági bizonyítványt. Az eredetvizsga Budapest, valamint más városok esetében is díjköteles.

Az összeget a vizsgálat elvégzése előtt kell megfizetni, majd az erről szóló igazolást be kell mutatni a vizsgáló állomáson is. Az eredetiség vizsgáló állomáson azonban nem csupán az autó alvázszámának, okmányainak, valamint azonosítóinak az ellenőrzésére kerülhet sor, hanem a gépjármű festékrétegének vizsgálatára is. Miért fontos a festékréteg vizsgálata használt autó vásárlása során? Azért, mert a festékréteg vastagsága nagyon sokat el tud árulni arról, hogy a gépjárműnek volt-e korábban valamilyen sérülése. Természetesen egy használt jármű esetében nem meglepő, ha itt-ott sérülés volt a karosszérián, így nem is ez a fő gond, hanem az, ha ezeket az esetleges sérüléseket nem megfelelően javították ki.

A legtöbb hirdetésben azt olvashatjuk, hogy az autó sérülésmentes, amivel többnyire arra utal az eladó, hogy jelenleg nem található sérülés az autó karosszériáján. Igen ám, de ennek a kifejezésnek azt kellene valójában takarnia, hogy korábban volt-e valamilyen nagyobb sérülése a gépjárműnek, amelyet lakatosnak vagy fényezőnek kellett orvosolnia.

Annak, hogy korábban volt-e nagyobb sérülése az autónak, könnyedén utána lehet járni, ám fontos, hogy olyan személlyel végeztessük el a festékréteg mérését, akiben maximálisan megbízunk. Vannak olyan használtautó kereskedők ugyanis, akik a festékréteg mérésére szolgáló eszközt alulkalibrálják, hogy a megvastagodott festékréteget is normálisnak, gyárinak érzékelje a műszer. Ennek kiküszöbölése végett, akár Te magad is elvégezheted a gépjármű festékrétegének mérését egy speciális mérőeszköz segítségével, ha be tudod azt szerezni.

Amennyiben nincs a birtokodban ilyen eszköz, ám a kereskedő szavában sem bízol meg 100 százalékosan, úgy lehetőséged van elvégeztetni a festékréteg mérését az eredetiség vizsgáló állomáson is, ahol precízen, pontosan beállított műszerek segítségével lehet felmérni a megvásárolni kívánt gépjármű állapotát. Az eredetiség vizsgáló állomáson készséggel állnak a rendelkezésedre minden olyan vizsgálat elvégzésével, amelyek nélkülözhetetlenek egy használt gépjármű adás-vétele során. Hasznos tanácsokkal, és speciális vizsgálatok elvégzésével segítik azt, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg használt gépjármű vásárlása során.