A személyi kölcsönről általában

Sokan vannak, akik, ha megszorulnak, automatikusan a személyi kölcsön intézménye felé kacsingatnak. Ami teljesen rendben van addig, amíg vállalható a dolog, belefér a jövedelmünkbe, nem kell tartani a túlzott eladósodás kockázatától.

hitel kalkulátor

Erre a pénzintézetek is figyelmeztetnek, sőt írásos tájékoztatót adnak, és aláírásunkkal kell igazolni, hogy megértettük a benne foglaltakat. Mielőtt személyi kölcsön igénylése céljából felkeres egy pénzintézetet, saját érdekében számoljon a hitelmindenkinek.hu kölcsön kalkulátorával!

A személyi kölcsön előnyei

Ha nem kell tartani a túlzott eladósodás kockázatától, akkor valóban az egyik legjobb hiteltermék a személyi kölcsön. Hiszen szabadon felhasználható bármilyen hitelcélra, nem kérnek hozzá a bankok ingatlanfedezetet, és gyorsan megtörténik a hitelbírálat, valamint a folyósítás. Miután a devizahiteleket kivezették a piacról, a személyi kölcsönök forint alapúak lettek, amit többnyire fix kamatozással kínálnak a bankok, ennek következtében a futamidő végégig fix törlesztő részlettel kalkulálhatunk, így pontosan tudjuk, hogy mikor mennyit kell fizetnünk. Személyi hitel igénylésébe már havi nettó 75 ezer forintos jövedelem mellett is belevághatunk, van, amelyik banknak ez a minimum elvárása. Természetesen minél magasabb a havi jövedelmünk, annál magasabb összegű hitelt igényelhetünk. Ha nem elég az az összeg, amit a bank a hitelbírálat során jóváhagy, akkor adóstárs bevonásával növelhető az igényelt kölcsön összege. Ebben az esetben az adóstársnak is kell rendelkeznie azzal a minimum jövedelemmel, amit az adott bank előír.

Minimális elvárások

A bankok a személyi kölcsön igénylőkkel nem szemben nem támasztanak teljesíthetetlen elvárásokat, csupán néhány fontos kikötés van. Melyek ezek?

  • ne szerepeljen a kölcsönigénylő a negatív adós listán (KHR lista, régebben BAR lista)

  • rendelkezzen a bank által előírt minimális nettó jövedelemmel

  • legyen meg az előírt minimális életkor, mely bankonként változó, 18-23 év között 18 év alatti személynek egy bank sem folyósít hitelt

  • rendelkezzen minimum 3 havi, egy helyen eltöltött munkaviszonnyal (egyes bankoknál ez 6 hónap)

  • legyenek rendben a személyes okmányai (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya)

  • legtöbb bank azt kéri, hogy folyószámlára érkezzen a jövedelem, erről kivonatot kérnek

Ha ezeknek a minimális elvárásoknak megfelelünk, akkor a bank elvégzi a hitelbírálatot, melynek során megállapítja, hogy a jövedelmünk, életkorunk és munkaviszonyunk függvényében mennyi személyi kölcsönt folyósít részünkre, és milyen futamidőre. Ha ez nekünk megfelel, és minden kért dokumentum a bank rendelkezésére áll, akkor néhány napon belül a bankszámlánkra utalják a személyi kölcsön összegét, így a hitelfelvétel le is zajlott.

A hitelmindenkinek.hu szerint több bank igen hamar folyósítja a hitelt, így az OTP például a pozitív hitelbírálat után egy órán belül garantáltan a számlánkra teszi az összeget.